Sjukdomar

Publicerat i: Allmänt, Hemuppgift

Seborré 

Seborré är en hudsjukdom, en överproduktion av talg. Det finns tre olika sorter: 

  • Torr seborré (seborré sicca) 

  • Fet seborré (seborré oleosa) 

  • Seborréiskt eksem 

Kännetecknen för seborré är att huden känns skrovlig och fet, flagnande hud runt ögonbryn, näsa, hårbotten eller i skägget. Sjukdomen är vanligast hos män och är ärftlig.  

Torr seborré är den mest vanliga. Huden är liksom mjällig och torr på ytan, men är fet och kletig under. Det ser ut som små gråvita fettiga mjäll.  

Fet seborré gör huden fet, röd och glansig. Man kan även ha stora porer vid de drabbade områdena i huden. Det kan bli en inflammation i talgkörtlarna vilket kan leda till rubbningar i hårväxten som kan ge håravfall.  

 

Seborré får man ofta under puberteten. Man har inte säkerhetsställt exakt orsak varför vissa människor blir drabbade.  

Man behandlar seborré genom att smörja in sig med bakteriedödande peeling, svampdödande kräm och mjukgörande salvor. Även kortisonsalva fungerar bra vid eksemutslag. Vid seborré i hårbotten rekommenderas det att man använder svampdödande schampo. Det hjälper även att leva sunt, äta bra, träna, få friskt luft och sköta om sig själv. Mår du själv bra, så mår din hud bra. 

 

Psoriasis 

Psoriasis är en sjukdom som ger röda hudfläckar som fjällar och ibland kliar på olika delar på kroppen. Man får oftast utslag på armbågar, knän och hårbotten men sällan i ansiktet. Orsaken till utslagen är en inflammation i de övre hudlagren. När man har psoriasis bildas cellerna i överhuden snabbare än vanligt. Hornlagret hinner inte med att bildas och cellerna lossnar i stora bitar istället för en och en - därför fjällar man. Själva inflammationen ökar också blodcirkulationen vilket leder till att huden rodnar och blir varm. 

Man får utslagen i perioder, ibland kan man ha bara enstaka utslag och andra gånger väldigt mycket och besvärliga utslag. 

Orsaken till varför man får psoriasis beror på arv och miljö. Några saker som kan utlösa utslagen eller försämra besvären är: infektioner, alkohol, rökning och psykisk stress. Ungefär två till tre procent av befolkningen har sjukdomen och den är lika vanlig bland kvinnor och män. 

Sjukdomen är ärftlig men smittar inte. Det går heller inte att bota psoriasis men symtomen kan lindras. Vanligaste behandlingen är att man smörjer in sig med feta salvor, som innehåller salicylsyra eller karbamid, på utslagen så att huden håller sig mjuk. Det kan även hjälpa att basta eller ta ett varmt bad så att hudflagorna ramlar av. Ljusbehandling, sprutor och tabletter förekommer också. 

 

Psoriasis i hårbotten.
 
Psoriasis på kroppen.

 

Alopecia areata 

Alopecia areata är en autoimmun hårsjukdom. Sjukdomen gör så att hårsäckarna attackeras av immunsystemets vita blodkroppar, vilket resulterar i att hårsäckarna inte producerar hår längre. Det finns tre olika stadier av håravfall: 

  • Alopecia areta - Fläckvis håravfall 

  • Alopecia totalis – Inget huvudhår alls

  • Alopecia universalis – Inget hår på hela kroppen

Sjukdomen kommer och går i perioder med omväxlande håravfall och perioder med hårtillväxt. Ju mer hår den drabbade tappar desto större är risken att håret aldrig växer tillbaka. Alopecia är inte en farlig sjukdom eller något som gör ont, men den drabbade kan må väldigt dåligt psykiskt. Det är vanligt att man väljer att använda peruk. Även naglarna kan i vissa fall bli sköra om man har Alopecia. 

Orsaken till varför man får Alopeci är fortfarande oklar. Det finns inte heller någon medicin för att bota sjukdomen, men man kan använda sig av mediciner och produkter för ökad hårväxt. Förhoppningsvis kommer forskare och läkare på något botemedel i framtiden.

 

Mjäll 

Mjäll är vita flagor som består av döda hudceller, som har bildats i hårbotten. Mjäll är ett mycket vanligt hårproblem hos många vuxna. Det blir mer vanligt med mjäll under vintern då det är torrt i luften.  

Orsaken till mjäll vet man inte riktigt men förmodligen orsakas det av en jästsvamp som finns i huden. Det finns olika typer av mjäll, fet eller torr. Feta mjäll är gula, oljiga flagor i hårbotten medan den torra flagnar av som snö och kan synas i håret och på kläderna. 

Man behandlar mjäll genom speciella schampon och klassisk inpackning som lugnar hårbotten. 

 
Feta mjäll 

 

Torra mjäll 

 
 

Kontakteksem 

Eksem får man ofta genom direktkontakt med något ämne, därav namnet kontakteksem. Det finns två typer av kontakteksem, allergiskt och icke-allergiskt. Allergiskt kontakteksem får man på den del av huden som har varit i kontakt med något som du är allergiskt mot. Icke-allergiskt kontakteksem är vanligast att ha på händerna, kallas därför oftast för handeksem. Om du tvättar händerna ofta bryts hudens naturliga skydd ner, vilket kan ge eksem. Det är vanligt hos frisörer med kontakteksem då vi har daglig kontakt med vatten och fukt. Huden blir uttorkad och känslig, vilket gör att eksem lätt kan uppstå. 

Vanliga symptom vid eksem är rodnad, små prickar i huden, sprickor och blåsor. Oftast så kliar det också, vilket kan förvärra besvären. 


Kontakteksem på handen. 

Man bör tvätta sig mindre på de drabbade områdena, använd istället återfuktande desinfektionsmedel och en mjukgörande kräm som hjälper till att återbygga det naturliga skyddet. Om man upptäcker att en kund har eksem kan man råda han/hon till att uppsöka en hudläkare. Oftast får man då en kortisonsalva eller liknande. Om det är ett allergiskt kontakteksem så kan man byta ut produkterna som man tror vara allergisk mot till någon annan sort. 

 

Löss

Det finns tre olika sorter av löss:

  • Klädlöss - lever i kläder, speciellt i underkläderna.
  • Flatlöss - lever i hår vid könsorgan, ögonbryn och polisonger. Flatlusen är mindre än huvudlusen.
  • Huvudlöss - lever i hårbotten på huvudet. 
Huvudlössen lever av människors blod och smittar genom huvud mot huvud då de förflyttar sig genom att klättra på hårstråna. Löss som hamnar utanför huvudet överlever inte speciellt länge, så risken att bli smittad via golv, soffor osv är relativt liten. Att använda samma mössa eller kam med en som har löss är väldigt riskabelt då det blir närkontakt med huvudhåret.

Vem som helst kan få huvudlöss. Man kan oftast tro att det har med hygien att göra men så är inte fallet. Lössen lever på blod och inte smuts.

Huvudlusen är 2-3 mm lång, grå/gul, platt och genomskinlig samt tre ben. Om de har sugit blod blir lössen mer svarta/röda till färgen. Benen ser ut som klor och den har stora käkar som den biter hål i huden med. Honlusen lägger 100-200 ägg (gnetter) som sedan kläcks. 

Man upptäcker oftast att det kliar väldigt mycket i hårbotten, men man kan ha huvudlöss utan att det kliar också. Det kan vara svårt att upptäcka lössen eftersom dom är så pass små. Ett bra tips är att köpa en luskam och kamma håret över ett vitt papper eller titta med ett förstoringsglas i hårbotten.

För att behandla huvudlöss använder man sig av ett specialschampo. Schampot dödar både lössen och äggen. Det är bra om hela famlijen behandlas för att vara helt säker på att alla löss blir dödade.

 

Akne

Akne (acne) är en ofarlig hudsjukdom och väldigt vanlig. Akne är inflammerade talgkötlar i huden som syns som utslag. Talgkötlarna är större i ansiktet, ryggen och bröstet vilket resulterar i att man får akne lättare där. Det går att bota men kan ta tid att få bort.

Vem som helst kan få akne, i alla åldrar - men det är vanligast i tonåren. Det är då det produceras mer talg i talgkötlarna vilket ger mer finnar. Denna typ av akne kallas akne vulgaris. Det blir som små röda, ömmande, upphöjda utslag. Ibland kan det bli en liten kula under huden, en s k pormask - när fettet hindras från att komma ut från talgkörtlarna. Huden sväller och spricker sedan på grund av att talgkörteln fortsätter att producera talg. Huden reagerar sedan genom att bilda var när fettet tränger ut i hudens bindvävnad. Resultatet blir en gul bubbla som spricker av sig själv om man inte vanligvis hinner klämma sönder den innan.

Det händer också att inflammationen går inåt och ger en mycket mer besvärligare form av akne som kan göra väldigt ont. Det kan dessutom leda till att man får kvarstående ärr av utslagen.

 

Det finns inget man kan göra för att helt förhindra akne då det påverkas av hormoner och ärftlighet - men det går att förebygga och vårda när man väl har fått det. Det finns receptfria läkemedel, uttorkande salvor och liknande som går bra att använda. Vid svår akne kan man få utskriven medicin av läkare. Viktigt att man sköter om sin hud genom bra hygien, bra hudprodukter och äta rätt så att kroppen mår bra.

 

Håravfall

Den vanligaste orsaken till varför man tappar håret är ärftlighet, men kan även orsakas av olika sjukdomar eller på grund av ålder. Alla vi tappar ca 100 hårstrån per dag och det är fullt normalt.

Män blir oftare tunnhåriga än kvinnor. Männens håravfall kan börja i redan i tidig ålder. Det börjar vanligtvis vid pannan så hårfästet åker längre och längre bakåt. Till slut kan hela hjässan vara kal. Även kvinnor kan tappa hår vid till exempel klimakteriet men det är lite mer ovanligare. Mycket beror på arvsanlag som sagt.

När kvinnor har fött barn och börjar amma så kan de efter någon månad börja att tappa hår och håret kan få sämre kvalité. Detta beror på hormoner och är väldigt vanligt.

Ärftligt håravfall behöver man inte behandla, men det finns möjlighet att göra det genom att använda olika metoder. Man kan behandla med laser, göra hårtransplantationer eller börja använda peruk. Det finns också läkemedel som ska göra att hårsäckarna ska börja producera hår igen.

 
 
Typiskt håravfall för män